Het updaten van WordPress is erg belangrijk.
Wordpress is het meest gebruikte CMS ter wereld.
Veel van de code in de plugins en van WordPress zelf is publiek bekend en dit geeft hackers de mogelijkheid om te zoeken naar 'gaten' in de beveiliging.

Door WordPress zelf en de plugins up-to-date te houden, voorkom je dat hackers een ingang hebben tot je website.

Hier een procedure hoe je WordPress up-to-date houdt.

Begin met aanmelden op het admin gedeelte van WordPress

In de linkerbalk zie je een paar rode balletjes staan met een cijfer er in.
Het cijfer geeft aan hoeveel updates er zijn.

In dit geval dient zowel WordPress, als een plugin geupdate te worden.

Klik op 'Nu bijwerken'

De pagina 'Wordpress Bijwerken' geeft een overzicht wat er geupdate dient te worden.

Voor dat we gaan updaten, is het belangrijk om een backup te maken van de database en de bestanden.
Mocht een update verkeerd gaan, dan kun je altijd weer terug naar de huidig werkende situatie.

Dit doe je via het controle paneel van je hostingpakket.

Klik op 'Create/Restore Backups'

Zet de vinkjes bij E-Mail en FTP uit. Het gaat momenteel immers alleen om de website en database.

Klik hierna op 'Create Backup'

Zodra de backup klaar is, krijg je een bericht in de mail.
Hierna kan je verder met het updaten van je WordPress installatie.

Let op dat een backup van de website, ruimte in beslag neemt binnen het hostingpakket.
Het kan gebeuren dat je hierdoor snel over de limiet van het hostingpakket gaat.
Als de updates goed zijn gegaan, verwijder dan de backup weer, of verwijder oude backup voordat je een nieuwe backup maakt.

Terug op de "Wordpress Bijweken" pagina, kun je nu klikken op 'Nu bijwerken'.

Na een korte periode wijzigt de pagina automatisch naar een informatie pagina over de nieuwe versie van WordPress.
Hiermee is update afgerond.

Controleer nu eerst of je website nog naar behoren functioneert !
Zo niet, stop dan gelijk en zoek uit waarom de website niet meer werkt.
Als je er niet uit komt, zet dan eerst de backup terug.

Als alles goed is, gaan we door naar de volgende updates

Onder het hoofdstuk 'Plugins' > 'Geinstalleerde plugins' kun je na gaan welke plugins een update nodig hebben.

Zoals je in dit voorbeeld ziet, is er een update voor Page Builder by SiteOrigin.

Klik op 'nu bijwerken'

Na het bijwerken, komt de melding dat de plugin is bijgewerkt naar boven.

Controleer hierna weer of de website nog goed functioneert.

Zo niet, zoek uit waarom niet en los het probleem op door bijvoorbeeld een andere plugin te gebruiken
Zo wel, ben je klaar voor deze ronde.

Niet vergeten om over een maandje weer te updaten !