Kiest u voor POP of IMAP? De voor- en nadelen.

POP
Met Post Office Protocol haal je e-mails op, net zoals je (heel) vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. Je zegt wie je bent, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor je is en geeft deze mee. Je mailprogramma doet met POP hetzelfde: hij verbindt met de server, zegt voor wie hij de mail komt ophalen en de server geeft de nieuwe berichten mee. Je mailprogramma haalt deze naar je computer zodat je ze kunt lezen. De berichten staan dan op je computer en niet meer op de server.

IMAP
Het Internet Message Access Protocol is zeer geschikt om e-mail te behandelen vanaf verschillende computers. Bijvoorbeeld thuis, op het werk en op reis. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien omdat ze opgeslagen blijven bij Happy Hosting. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer je harde schijf of computer kapot gaan je e-mail nog veilig bij ons op de server staat.

Met IMAP maakt je mailprogramma nog steeds verbinding met de server, zegt voor wie hij de mail wil ophalen, maar haalt vervolgens eerst alleen de adresgegevens (afzender en ontvanger) van de mail op in plaats van het gehele bericht. Vergelijk het met een uitgebreide adressticker op een postpakket. Pas als je op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server. Tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op je computer. Daarnaast houdt je mailprogramma de verbinding met de server open zodat je nieuwe mails direct binnen ziet komen.

Voordelen van IMAP
+ Al je berichten zijn vanaf meerdere locaties te lezen, inclusief webmail
+ De inhoud van je mailbox is op elke computer dezelfde, je ziet ook alle verzonden items
+ IMAP markeert welke berichten je al gelezen hebt en welke niet. Ook handig als je met een collega uit dezelfde mailbox werkt
+ Je mail blijft veilig op de server van Happy Hosting staan, je hebt dus direct een back-up
+ Je hoeft niet elk bericht helemaal te downloaden. Je gebruikt dus alleen bandbreedte als je een bericht leest/download
+ De door jou (of anderen die de mailbox gebruiken) verzonden items zijn zichtbaar, ook vanuit de webmail

Nadelen van IMAP
- Een verbinding met het internet is noodzakelijk (dit is met specifieke instellingen in je mailclient op te lossen, raadpleeg hiervoor de handleiding van het gebruikte programma)
- Alle mail blijft op de server staan, je mailbox zal dus eerder vollopen.

Voordelen POP
+ Korte verbinding met de server om mail op te halen
+ De kans dat je mailbox op de server volloopt is veel kleiner dan bij IMAP

Nadelen POP
- Als een bericht eenmaal is opgehaald, kan deze niet opnieuw worden opgehaald
- Het is niet mogelijk om tegelijk in dezelfde mailbox berichten te ontvangen

Let wel op: Stel niet POP en IMAP tegelijk in voor dezelfde mailbox. Als een bericht verwijderd wordt van de server - bijvoorbeeld omdat deze opgehaald is via POP- dan zal deze niet meer zichtbaar zijn voor IMAP.  IMAP laat immers alleen de berichten zien die bij Happy Hosting op de server staan..